Wat te doen als je je down voelt: zelfvertrouwen coaching tips

Zelfvertrouwen coach

Zelfvertrouwen problemen kunnen een negatieve invloed hebben op ons vermogen om goed te functioneren op school of op het werk, en zelfs thuis. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan ons doen aarzelen om nieuwe kansen na te streven en de zekerheid van onze dagelijkse baan achter te laten voor iets uitdagenders – wat het ook moeilijk maakt om een goedbetaalde baan te vinden. Gelukkig zijn deze problemen niet blijvend of onoverkomelijk als je weet waar je oplossingen kunt vinden. Het is belangrijk om niet alleen de oorzaak aan te pakken, maar ook actie te ondernemen om het probleem op te lossen: wat het beste werkt hangt af van u als individu, maar er zijn veel bronnen met verschillende technieken beschikbaar die u kunnen helpen dit probleem voor eens en voor altijd te overwinnen.

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is het geloof dat je waardig en bekwaam bent en succes verdient. Het gaat er dus om jezelf, je mogelijkheden en je potentieel te accepteren. Dit kan een moeilijke les zijn om te leren, want we zijn er allemaal op ingesteld onszelf met anderen te vergelijken en ons onzeker te voelen als we niet aan onze eigen verwachtingen voldoen. Maar als we leren onze aandacht te verleggen van beneden naar boven, krijgen we een nieuw perspectief dat ons kan helpen onze goede kwaliteiten duidelijker te zien.

Mensen met veel zelfvertrouwen hebben minder kans op stress, angst en depressie. Ze zijn gelukkiger, hebben meer zelfvertrouwen en zijn succesvoller. Zij zijn vaker leiders en worden vaker door anderen aardig gevonden. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft zelfvertrouwen niets te maken met narcisme of egoïsme. Het is juist een gezonde eigenschap die essentieel is voor succes en geluk.

Hoe bouw je zelfvertrouwen op

Zelfvertrouwen begint met aardig zijn voor jezelf. Als je voortdurend kritisch bent en aan je capaciteiten twijfelt, zul je uiteindelijk je talenten verbergen en zullen talenten ongerealiseerd blijven. Er zijn veel manieren om dit probleem te bestrijden.

Begin je slechte gewoonten te herkennen. Als je jezelf vaak bekritiseert om dingen die eigenlijk niet verkeerd zijn, zul je je slecht voelen over jezelf. Het is belangrijk om te beseffen dat iedereen fouten maakt en dat het oké is om hulp te vragen als je die nodig hebt. Doe een toezegging aan jezelf om hulp te vragen als je die nodig hebt, al is het maar om een familielid of een goede vriend om advies te vragen.

Conclusie

Zelfvertrouwen is een eigenschap die gedurende het hele leven wordt gevormd en onderhouden. Het kan worden ontwikkeld en verbeterd door positieve zelfpraat en het kweken van eigenwaarde. Hoe meer eigenwaarde je voelt, hoe meer vertrouwen je hebt in jezelf en je capaciteiten. Zelfvertrouwen is een onschatbare eigenschap die alleen door oefening en hard werken kan worden verworven. Als je het gevoel hebt dat je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, maak je dan geen zorgen. Het is iets dat kan worden verbeterd met de juiste strategieën en praktijken, en het is de moeite waard.

Er zijn veel manieren om zelfvertrouwen problemen te overwinnen, maar het belangrijkste om te onthouden is dat zelfvertrouwen problemen slechts tijdelijk zijn. Ze kunnen aanvoelen als een hindernis die je vast heeft zitten, maar geloof me, je kunt er doorheen komen.